Wedstrijden

Techniekacademie thuis organiseert elke schoolvakantie verschillende wedstrijden en uitdagingen. Deze zomervakantie gaan we bouwen. 

 

Wedstrijd zomervakantie 2021

Onze Techniekacademie wordt elk jaar groter en groter. Dit jaar moeten we zelfs verbouwen en verhuizen. Wie helpt ons daarbij? Bouw met Lego een uitdagende bouwwerf of laat ons dromen van de meest tot de verbeelding sprekende werkplekken. Laat jullie creativiteit de vrije loop en stuur een foto op naar rik.hostyn@vives.be tot en met 31 augustus. Misschien kunnen we onze grote bazen overtuigen om jullie ontwerp te maken in het echt!

Paaseieren rapen.

Straks komen de klokken van Rome en laten in je tuin eitjes vallen. Daarom stellen we voor om met een micro:bit digitaal eitjes te laten vallen en digitaal op te vangen. Nog niet gehoord van de micro:bit? Wij bieden aan verminderde prijs zo’n micro:bits aan en we leggen het je allemaal uit hoe je dit kan programmeren (jullie wisten het misschien nog niet, maar tieners zijn excellente programmeurs). Naast de eitjes zijn er nog een heleboel mogelijkheden met de micro:bit . 

Maak de hoogste toren.

Wie een beperkte LEGO-collectie heeft kan op een andere manier aan de slag. Bouw een zo hoog mogelijke toren met alles wat je in en rond je huis kan vinden. Timmer met enkele latten een hoge constructie of stapel stoelen tot er geen meer in huis zijn. 

Bouw de hoogste LEGO-toren

De liefhebbers van LEGOMASTERS zagen het al op tv, een zo hoog mogelijke toren bouwen met LEGO. Haal al je eigen LEGO uit de kast en bouw zo hoog mogelijk. Pas op dat hij niet valt 😉. Let op de hoogte, maar ook op de creativiteit.

Winterpret

Komt er een witte kerst? Op skireis gaan kan niet in corona. De ijspistes zijn allemaal dicht. Allemaal spijtige dingen. Maar wat kunnen we wel doen! We bouwen onze eigen winterpret, van sneeuwballengevecht tot een eigen skistation. 

Magic-cadeaubox 2021

Tja, familie- of vriendenbezoek bij het nieuwe jaar 2021 zal niet mogelijk zijn in deze corona-tijd. Hoe zullen we dan onze cadeautjes uitdelen?
Daarom kan het goed zijn om een magic-cadeaubox te ontwerpen en te bouwen. Gebruik hiervoor een micro:bit met luidspreker en schakelaar.
Als de cadeaubox geopend wordt, dan moet je een mooi muziekje horen en een lichtschouwspel zien. Verassing ten top naast het nieuwjaarscadeau die je wil uitdelen :-)

 

Doe mee met onze MoreMotorBuild uitdaging

Ontwerp en bouw thuis een LEGO machine/robot die bestaat uit meerdere motoren.

Wie kan een origineel programma opmaken voor onze micro:bit?

Wie heeft nog creatieve programmatjes voor de micro:bit?
 

Bouw een kettingreactie.

Bouw thuis met allerhande materialen een kettingreactie die zo lang mogelijk duurt. Zie wikikids. Gebruik hiervoor dominosteentjes, blokken, boeken, ballen, koordjes, legoblokjes... 

Bouw een LEGO-ziekenhuis.

Bouw met LEGO blokjes een ziekenhuis voor corona-patiënten. Je mag ook papier gebruiken voor bv. de meubeltjes. 

Doe mee met onze trein-mondmasker challenge.

Vanaf nu moeten we een mondmasker dragen als we met de trein reizen.

Bouw je station en treinroute en pimp de passagiers en conducteur met een cool mondmasker!

Doe mee met onze applaus challenge.

Tijdens corona-tijden is het belangrijk dat we applaudiseren voor de zorgverleners. 

Doe mee met onze OneMotorBuild uitdaging

Ontwerp en bouw thuis een bewegende "robot" die bestaat uit één motor en een hoop LEGO blokjes. Deze robot mag alle vormen en functies hebben zolang het maar beweegt (auto, diertje, vliegtuig, snorrenwapperaar,…).  Om je motor te laten draaien kan je een batterij gebruiken maar nog leuker is een 2de motor als generator te gebruiken! Je draait dan aan een hendeltje en jouw robotje begint leuk te bewegen :-).  Klik op de rode knop hieronder voor meer info en inspirerende filmpjes!

Doe mee met onze Balans Challenge

Tijdens corona-tijden is het belangrijk dat we in 'balans' blijven. Hoe lang kan jij in balans blijven?

Maquette van een aangepaste woning

Maak een maquette van een slimme aangepaste woning voor opa Mario, die met een rolstoel nog thuis woont.

Laat het bewegen.

Voor wie een LEGO-motor heeft hebben nog een extraatje. Laat je verbeelding de vrije loop en laat via de motor een eigen ontwerp (geen bouwdozen aub) tot leven komen. Dit kan een auto, robot, wandelende tak of een giraf zijn. De deelnemers aan LEGOMASTERS krijgen extra punten bij het gebruik van een motor. Ga ook voor de extra bonus 👏👏👏. 

Bouw je eigen LEGO pretpark.

Helaas zijn, tijdens en na de Herfstvakantie, alle pretparken gesloten omwille van corona. Wie bouwt het coolste pretpark met LEGO? Laat jullie inspireren door al de pretparken waar jullie ooit al eens zijn geweest.

Winterpret

Chloé De Ryck

Vooraleer het watervliegtuig kan opstijgen, heeft de sneeuwruimer de landingsbaan moeten sneeuwvrij maken.
De sneeuw-jeep rijdt zich vast op een berg sneeuw. Geen probleem dacht hij, ik bel de takelwagen, maar de takelwagen was vergeten zijn sneeuwbanden op te leggen waardoor hij zich al snel vast reed op de baan.
Het gezin van Chloé is met de mobilhome naar het hoge noorden gereden waar zij gaan kamperen samen met vrienden in een iglo, en daar hebben ze samen 'kunstsneeuw' gemaakt en hier gebruikt.